woensdag 15 oktober 2008

Filmfestival van Gent

Van 7 tot en met 18 oktober loopt in Gent de 35ste editie van het filmfestival. Ook dit jaar wordt er weer heel wat mooi volk verwacht op de rode loper en zullen tal van films meedingen voor de hoofdprijs. Het aanbod is zo uiteenlopend, dat het haast moeilijk wordt om te kiezen. Meer info over de deelnemende en vertoondefims vind je terug op http://www.filmfestival.be/, mar in dit bericht selecteerde ik alvast 5 films, die naar mijn mening de moeite waard zijn om te gaan bekijken.

1) Vicky Cristina Barcelona
Deze prent van Woody Allen was niet alleen de opener van het filmfestival, het verhaal speelt zich af in Barcelona net toevallig één van mijn meest favo steden. Twee jonge Amerikaanse vrouwen, Vicky en Cristina, gan hun familie in Spanje opzoeken en ontmoeten er de Spaanse schilder Juan Antonio en diens ex-vrouw Maria Elena. Wat volgt is een grappige lichtzinnige film waarin alle aspecten van liefde en verdriet worden blootgelegd. Woody Allen is doorgaans niet mijn meest favoriete regisseur. Toch blijft deze film het bekijken waard. De cast is om duimen en vingers van af te likken. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Javier Bardem, Scarlett Johansson en Penélope Cruz. Wie net zoals ik geen Allen-fan is, kan zich misschioen toch laten overhalen door de kusscènedie La-Cruz en miss Johansson voor hun rekening nemen.

2) Linha da Passe
Het betere regisseurwerk is, net zoals in deze fim, afkomstig van Walter Salles. Deze Zuid-Amerikaan staat bekend van pareltjes als "Central Station", "The Motorcycle Diaries", "Dark Water", een stukje in "Paris Je t'Aime" en vuurt nu "Linha da passe" af op het Belgische filmpubliek. In deze film worden opnieuw de maatschappelijke problemen in Brazilië geschetst. Het verhaal speelt zich af in São Paulo, waar vier jonge vaderloze broers zich een weg proberen te banen in het dagelijkse leven. De film toont nogmaals hoe weinig mogelijkheden jonge Brazilianen hebben.

3) Fear Me Not
Deze Deense film uit het post-Dogma tijdperk, in vervlogen studietijden nog een onderwerp van ondergetekende blogger, is van de hand van Kristian Levring. Met deze film "Fear Me Not" heeft hij een hedendaagse Dr. Jekyll and Mr. Hyde gemaakt waarin een 42-jarige arts zich terugtrekt maar al snel overstelpt wordt door donkere gedachten. Acteurs zoals Ulrich Thomsen en Paprika Steen, die beiden furore maakten in tal van Dogmafilms, passeren de revue en laten je terug mijmeren naar één van 's werelds meest invloedrijke filmstijlen.

4) The Burning Plain
Guillermo Arriaga is niet meteen een naam die bij velen een belletje doet rinkelen. Deze 50-jarige Mexicaanse scenarist krijgt al veel meer betekenis als ik jullie vertel dat hij naast Alejandro González Iñárritu meewerkte aan " Babel", "21 Grams" en "Amores Perros" alsook aan "The Three Burials of Melquiades Estrada" van Tommy Lee Jones. Nu dingt hij zelf naar de titel van regisseur met "The Burning Plain", waarin hij aan de hand van een puzzelstructuur en met de hulp van Kim Basinger en Charlize Theron een prachtprent neerzette.

5) Somers Town
De Britse cinema zit de laatste tijden terug in de lift. Shane Meadows, regisseur van deze prent, is iemand om in de gaten te houden. Nu wordt hijal beschouwd als de nieuwe Ken Loach en bracht eerder al "24 7: Twenty Four Seven" en "This is England" uit. In "Somers Town" schetst hij het leven van twee rondhangende Londense tieners die hun tijd doden met bedrog, vertier en rokkenjagen. beslist een aanrader!

2 opmerkingen:

Phumazz zei

De derde film lijkt mij wel de boeiendste.

Phumazz zei

Met de nieuwe informatie lijkt de eerste me het leukst.