dinsdag 2 september 2008

Mojito

De zomer loopt stilaan op haar einde. Echte zwoele temperaturen hebben we in ons Belgenlandje niet gekend, maar weer of geen weer, de consumptie van de cocktails bereikt tijdens de vakantiemaanden altijd een hoogtepunt. In dit berichtje schotel ik jullie de Mojito voor. Deze cocktail is Cuba's nationale trots en heeft de laatste jaren als verkwikkend drankje aan heel wat populariteit gewonnen. Jong en oud zijn gek op deze mix, en het is dan ook zonder enige twijfel mijn favorite drankje.

De Mojito werd de lievelingsdrank van schrijver Ernest Hemingway en groeide in sneltempo uit tot de nationale drank van Cuba. Over de uitvinding van dit godendrankje bestaat nog wel eens onenigheid. Sommige Cubanen verdedigen de stelling dat het brouwsel afkomstig is van Britse piraten. Anderen zeggen dat de drank afkomstig is van de slaven eind negentiende eeuw toen ze water, suiker en rum als hun dagelijkse energiedrankje nuttigden.


Op de vraag "hoe de naam Mojito ontstaan is", geeft de cocktailencyclopdie een duidelijk antwoord. De naam is afgeleid van het Creoolse "Mojo", wat terugslaat op een marinade van limoen, look en munt. Deze mix werd ook gebruikt om vlees te kruiden. Toen deze kruidenmix aan het suiker-rumdrankje werd ,ontstond de "cocktail with a little mojo", of kortweg Mojito in het Spaans.
Doorheen de zomermaanden zorgden tal van Mojito's voor mijn maaginhoud. Sommigen waren goed gemixt, anderen misten net die finishing touch. Enkelen bevatten rum van het merk "Havana Club", anderen dan weer van het iet wat onbekendere merk "Pampero". Ook ik onderworp mij met mijn barmanskills aan enkele brouwsels. Algemeen gezien mag ik best tevreden zijn over het resultaat. Het bereiden van een Mojito kent geen geheimen. Voor diegenen, die het recept nog niet kennen, nog één keertje alle ingrediënten op een rijtje en in de juiste volgorde van toevoegen.


Mojito voor 1 persoon:

*1 theelepel rietsuiker
*sap van een halve limoen
*3 takjes munt
*aanvullen met spuitwater tot ongeveer op een hoogte van 1 cm. Het geheel mengen en pletten
*ijsblokjes tot aan de rand van het glas
*rum toevoegen
*aanvullen met spuitwater
*afwerken met enkele drupjes angostura (bitter drankje) en de nodige munttakjes
Het geheel is natuurlijk niet te smaden met een goede Havanna-sigaar. Geniet erop los!

Info: de Mosterd van Abraham
Foto: supercocktails.com

Geen opmerkingen: