donderdag 17 juli 2008

Croquetas de jamón

Jep, het is zover. Schakel SOS Piet al maar in, want als deze maestro in de keuken aan de slag gaat, is een experimentele ramp nooit veraf. Vandaag Mimitje, bereiden we croquetas de jamón. Met de afreis naar Andalusië, die nu toch wel steeds dichterbij komt, besloot ik de keuken eens in te duiken en een heel typische tapa klaar te maken.

Sevilla staat bekend voor de beste tapasbars in heel Spanje. Het woord tapas komt van het Spaanse werkwoord "tapar" en betekent letterlijk "afdekken". Een tapa is dus eigenlijk niet meer dan een deksel dat voor het eerst geïntroduceerd werd toen cafébazen de glazen sherry van hun tooggangers afdekten met een klein schaaltje. Het schaaltje of bordje werd op het glas geplaatst om stof en vliegen tegen te gaan. Op het bordje werd er vaak een sneetje brood met ham of kaas gelegd en zo ontstonden de tapas. Tegenwoordig is de lijst met tapas onuitputtelijk en deze snelle hap zit overal ter wereld in de lift.


Ik besloot zelf om een warme tapa in mekaar te flansen en koos voor de croqueta de jamón. Deze kleine kroketjes maak je best voor 4 personen. Hiervoor heb je volgende ingrediënten nodig:

* 200g pata negra ( de bekendste Spaanse Hamsoort)

* 3 glazen melk

* 1 kleine ui

* 1 glas bloem

* 1 ei

* 1 eetlepel olie

* 50 g paneermeel

* peper en nootmuskaat


De bereiding is heel simpel: de ham in fijne stukjes snipperen. Na het pellen, mag ook de ui fijn gesnipperd worden en vervolgens in olie en op een laag vuurtje gestoofd worden. Dan mogen de helft van de melk en de hamsnippers worden toegevoegd. De bloem moet door de rest van de melk worden geroerd en vervolgens worden toegevoegd aan het reeds gecreëerde mengsel in de pan. Voortdurend roeren en laten indikken op een laag vuurtje. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat. De pan van het vuur afnemen en laten afkoelen. Dan volgt het moeilijkste deel: kroketvormpjes maken door het mengsel in de juiste vorm te rollen/kneden/...Haal het wel eerst door het losgeklopte ei en daarna door de paneermeel. Uiteindelijk mogen de creaties gefrituurd worden tot ze een goudgele kleur hebben.

¡que aproveche!


Mijn creaties waren net iets te lelijk of te groot om op foto vast te leggen. Toch werden ze lekker bevonden. De ham kan altijd ook nog vervangen worden door chorizo of door garnaaltjes. Zo, met het water in de mond, is het nog even afwachten tot ik de echte Sevilliaanse croquetas mag proeven.

Geen opmerkingen: