maandag 7 juli 2008

Stierengehol

Vanaf vandaag, zondag 7 juli, vormt Pamplona gedurende één volledige week opnieuw het decor voor het wereldberoemde stierenrennen. Het plaatselijke Encierro, genoemd naar de Heilige San Fermin, haalt elk jaar niet alleen tal van dierenrechtenactivisten op z'n dak, maar lokt vooral duizenden waaghalzen vanuit heel Europa naar Pamplona, de Baskische hoofdstad.
Deze Baskische traditie kent haar oorsprong in de 16de eeuw. Het af te leggen parcours bedraagt om en bij de 848 meter waarbij de deelnemers gedurende amper 3 minuten achtervolgd worden door een kudde stieren. Elke race eindigt in de "plaza de toros", de welgekende arena waar de dieren de dood in de ogen kijken.
De lopers zijn traditioneel gekleed. In een witte outfit, dragen de protagonisten ook een pañuelo, de rode zakdoek om de hals, een faja, de rode sjerp om het middel, en een krant om de afstand tot de stier in te schatten.

En dan zijn er ook nog de stieren, die tot 600 kilo kunnen wegen en met hun scherpe horens en met een snelheid van 25 km/uur de moedige stierentrotseerders de schrik op het lijf jagen. De Spaanse nationale televisie brengt elk jaar rechtstreeks verslag uit van dit evenement, maar moest ook vaststellen dat er sinds 1910 al 15 doden vielen te betreuren aan de Fiestas de San Fermin.

Geen opmerkingen: